Gode råd til rengøring af møblerne så de holder længere

0
560

Dette indlæg er et betalt indlæg - det indeholder betalte links.

Uanset om man køber dyre kvalitetsmøbler, billigere alternativer, lækre genbrugsfund eller arver antikke møbler, skal møblerne passes og plejes. Giver man møblerne den korrekte form for pleje i forbindelse med rengøringen, vil de holde sig flotte i længere tid. Dette er en yderst god fordel, hvis man netop har investeret en masse penge i det pågældende møbel eller har arvet det fra en nærtstående. Også selvom møblerne ikke har været dyre at købe, vil man selvfølgelig gerne passe på dem i så lang tid som muligt, da man fortsat har valgt lige præcis det pågældende møbel. Men hvordan rengør man så møbler korrekt? Dette kan du få nogle gode råd til i denne artikel – og det er slet ikke så svært, som mange tror.

Møbler af træ

Selve rengøringen af træmøbler bør bestå af brug af en fnugfri klud. Der bør kun bruges en smule pudsemiddel, og dette middel bør være lavet specielt til træmøbler – og gerne til den specifikke træsort og overfaldebehandling. Valget af pudsemiddel bør være det samme hele vejen igennem, hvis du har flere træmøbler. Derfor gælder det om at vælge enten voks- eller oliebasereret rengøringsmidler, således du undgår klatter. Pudsemiddelet gnides på møblet, indtil overfladen begynder at skinne. Du bør følge træets årer, når du gnider, da dette klart giver det smukkeste resultat.

Trænger træmøblet til en større omgang rengøring, skal du enten bruge syntetisk terpentin eller mineralsprit. Her skal du bruge en blød fnugfri klud, og hele møblet bør rengøres – ikke blot det område, hvor møblet er beskidt. Et eksempel på træmøbler er ofte hæve/sænkeborde. Du kan få skønne hæve/sænkeborde af træ hos 3R Kontor.

Polstrede møbler

Polstrede møbler holdes væk fra sollys, da stoffet ellers vil falme. En gang om ugen bør du støvsuge møblet med din støvsuger. Puderne og hynderne har godt af at blive vendt regelmæssigt, således de bliver ved med at have samme form. Større rengøringsture med polstrede møbler kræver blot, at du tørrer pletterne af, så snart du ser dem.

Malede møbler

Det nemmeste møbel, man kan rengøre, er malede møbler. Ugentligt støves møblet af med en støvklud eller en fugtig klud. Her er det hovedsageligt, at der ikke efterlades vandpletter, da disse vil tørre ud på overfladen og efterlade mærker.

Er der tydelige pletter, hakker eller ridser på møblet, kan man prøve at reparere det. Slib det skånsomt, således du ikke ødelægger for meget af malingen. Herefter kan du lime eller fastgøre de ting, som er ødelagt. Efterfølgende skal møblet males med en farve, som matcher den eksisterende maling bedst muligt. Afslutningsvis bør du anvende olie for at få en flot finish og en god beskyttelse.

Lædermøbler

Lædermøbler bør holdes minimum ½ meter fra varme og bør holdes væk fra sollys, da læder kan udtørre og derefter sprække. Til den daglige rengøring skal en fugtig svamp eller en blød klud til. Regelmæssigt bør møbler af læder aftørres for støv. Til mere dybdegående rengøringer kan en blanding af hvid eddike og vand bruges på en blød klud.

Disclaimer: Rådene skal bruges på eget ansvar, og det anbefales, at du konsulterer dig hos et professionelt firma ved tvivlstilfælde – fx jysk-totalservice.dk.